سلسله مراتب سازمانی چیست؟ آشنایی با وظایف ساختار
سلسله مراتب اختیارات که توسط الیوت جکز (Elliott Jaques) معرفی شده، مفهومی در نظریه مدیریت و سازمان است. این مفهوم به نحوه توزیع مسئولیتها و اختیارات در یک سازمان میپردازد و بر اساس تئوری “سازمانهای استراتوم” یا “سطوح لایهبندیشده” بنا شده است. جکز این نظریه را برای بهبود عملکرد سازمانها و ایجاد شفافیت در ساختار مدیریتی مطرح کرد.
نکات کلیدی نظریه جکز:
- سطوح لایهبندیشده (Strata): سازمانها به سطوح مختلفی تقسیم میشوند که هر سطح مسئولیتها و اختیارات خاص خود را دارد. هر لایه نشاندهنده میزان پیچیدگی و زمانبندی وظایف و تصمیمگیریهاست.
- زمانبندی مسئولیتها (Time Span of Discretion): یکی از ویژگیهای مهم این نظریه، تعریف “زمانبندی مسئولیتها” است. این مفهوم به حداکثر دوره زمانی اشاره دارد که یک مدیر میتواند بدون نیاز به کسب مجدد تأیید، برای آینده برنامهریزی کند. این زمانبندی با افزایش سطح مدیریت بیشتر میشود.
- روابط روشن و مشخص: هر سطح در سلسله مراتب باید به وضوح با سطوح دیگر در ارتباط باشد، به طوری که هر فرد بداند چه کسی به او گزارش میدهد و چه کسی مسئول تصمیمگیری در مورد مسائل خاص است.
- ارزیابی عملکرد: بر اساس این نظریه، ارزیابی عملکرد مدیران و کارکنان باید بر اساس سطح پیچیدگی وظایف و میزان اختیار آنها انجام شود.
هدف نظریه
هدف از معرفی این نظریه، ایجاد یک ساختار شفاف و کارآمد برای سازمانها است تا بتوانند با بهبود فرآیندهای تصمیمگیری و توزیع مسئولیتها، عملکرد بهتری داشته باشند و از سردرگمی در ساختارهای سازمانی جلوگیری کنند.
الیوت جکز با این نظریه تلاش کرد تا درک بهتری از ساختارهای سازمانی و نحوه عملکرد آنها ارائه دهد و سازمانها را در دستیابی به اهداف خود یاری کند.
این محصول در 23 اسلاید شامل موارد زیر میباشد:
1- تئوری 26 سلسله مراتب اختیارات ( الیوت جکز )
2- تئوری 27سازمان از دیدگاه ( اقتضایی ، سیستمی ، بوم شناسی)
3- درستایش از سلسله مراتب اختیارات : ( الیوت جکز)
4- نقایص کاربرد سلسله مراتب اختیارات درحال حاضر
5- جهت درمان کارکرد مناسب از سلسله مراتب اختیارات
6- شیوه اجرای مناسب سلسله مراتب اختیارات
7- ویژگی های اصلی جهت برآورده شدن نیاز اصلی سازمان
8- اختیارات مدیر
9- مسئولیت دوره زمانی(مسئولیت برحسب دوره زمانی)
10- شکل اثربخش سازمان
11- تئوری سازمان از دیدگاه: بوم شناسی ، اقتضایی و سیستمی
12- دلایل مطرح شدن تئوری بوم شناسی سازمانی
13- کاربرد تئوری بوم شناسی
14- عوامل تعیین شکل سازمان
15- سازمان ومفهوم سیستم دانیل کتز و رابرت کان
16- تئوری سیستم هال
17- ویژگی سیستم باز
18- دیدگاه لوشاتیله
19- دیدگاه هیر
20- دیدگاه سازوکار(مکانیسم) تصاعدی و…..
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.