علت علائم و درمان عفونت ادراری
البته، ممکن است در هر فردی متفاوت باشد، اما برخی از علائم معمول شامل موارد زیر میشود:
1. درد و سوزش هنگام ادرارکردن:
این علامت یکی از علائم شایع عفونت ادراری است. شما ممکن است درد یا سوزش شدیدی در هنگام ادرارکردن تجربه کنید.
2. احساس فشار یا درد در منطقه زیرین شکم یا در ناحیه زیرین پایین:
بسیاری از افراد با عفونت ادراری احساس فشار یا درد در ناحیه زیرین شکم یا در ناحیه زیرین پایین دارند.
3. ادرار کردن مکرر و کمحجم:
شما ممکن است به طور مکرر احساس نیاز به ادرار کردن کنید ولی حجم ادرار کم باشد.
4. خون در ادرار:
گاهی اوقات، عفونت ادراری میتواند باعث خون ریزی در ادرار شود که نشانهای از وجود مشکل جدیتر مثل التهابهای کلیه یا سنگ کلیه باشد.
5. احساس تهوع یا استفراغ:
بعضی افراد با عفونت ادراری ممکن است تهوع یا استفراغ تجربه کنند.
6. تب یا لرز:
عفونت ادراری ممکن است با تب و لرز همراه باشد، که نشانهای از گسترش عفونت به سایر قسمتهای بدن است.
7. احساس خستگی یا ضعف عمومی:
شما ممکن است احساس خستگی یا ضعف عمومی داشته باشید که نشانهای از وجود عفونت است.
8. بوی نامطبوع ادرار:
بعضی افراد با عفونت ادراری ممکن است بوی نامطبوع در ادرار خود را تشخیص دهند.
علل ابتلا به عفونت ادراری چیست؟
1- افزایش سن (افراد مسن بیشتر به عفونت ادراری مبتلا میشوند)
2- استراحت طولانیمدت یا کاهش تحرک بعد از جراحی
3- سنگ کلیه
4- داشتن عفونت ادراری در چند هفته گذشته
5- انسداد مجاری ادراری در اثر بزرگ شدن پروستات، سنگ کلیه و بروز انواع خاصی از سرطان
6- استفاده طولانیمدت از سوندهای ادراری که ممکن است ورود باکتریها به مثانه را راحتتر کند
7- دیابت کنترل نشده
8- داشتن ساختارهای ادراری غیر طبیعی از بدو تولد
9- یک سیستم ایمنی ضعیف شده
10- عدم رعایت بهداشت مناسب یا شستشوی بدن با آب غیر بهداشتی
انواع عفونت ادراری
شایعترین عفونتهای ادراری عمدتا در خانمها اتفاق میافتند و اکثرا مثانه و مجرای ادراری را تحت تأثیر قرار میدهند. بسته به محل وقوع عفونت ادراری عناوین مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است که شامل موارد زیر هستند:
عفونت مثانه (سیستیت):
این نوع عفونت ادراری معمولاً به دلیل حضور باکتری اشرشیاکلی ( coli) ایجاد میشود. بااینحال، گاهیاوقات باکتریهای دیگر نیز مسئول بروز آن هستند. مقاربت جنسی ممکن است منجر به التهاب مثانه شود که حتما برای ایجاد آن نیازی به فعالیت جنسی کامل نیست. جالب است بدانید که همه خانمها به دلیل آناتومی خاص خود (فاصله کم مجرای ادراری تا مقعد و دهانه مجرای ادراری تا مثانه) بیشتر در معرض خطر سیستیت هستند. اگر فردی به عفونت مثانه مبتلا باشد، ممکن است تب اندک و فشار و گرفتگی در شکم و کمر را نیز احساس کند.
عفونت مجرای ادراری:
این نوع عفونت ادراری میتواند هنگامی اتفاق بیافتد که باکتریهای گوارشی از مقعد به مجرای ادراری گسترش یابند. ازآنجاییکه مجرای ادراری زنان به واژن نزدیک است، عفونتهای مقاربتی مانند تبخال، سوزاک، کلامیدیا و مایکوپلاسما میتوانند باعث بروز عفونت مجرای ادراری شوند.
عفونت کلیه (پیلونفریت):
پیلونفریت حاد یک عفونت کلیوی ناگهانی و شدید است. اگر فردی به این بیماری مبتلا شود معمولا علائم درد قسمت فوقانی کمر و پهلو، تب شدید، لرز، خستگی و تغییرات ذهنی را تجربه میکند. جز شرایط اورژانسی محسوب میشود و در صورت مشکوک شدن به آن، باید فوراً توسط پزشک ارزیابی شود.
علائم عفونت ادراری شدید در کودکان
کودکان هم به میزان زیادی ممکن است به عفونت ادراری مبتلا شده که میتواند در آنها بسیار آزاردهنده باشد. رایجترین نشانههایی که میتوان بر اساس آن عفونت ادراری در کودکان را تشخیص داد شامل موارد زیر میشود:
1- درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
2- نیاز به دفع مکرر ادرار (احتیاج به درمان تکرر ادرار)
3- خودداری از ادرارکردن و نگهداشتن عمدی ادرار
4- بیماری شب ادراری و خیس کردن تختخواب
5- درد در شکم، پهلو یا پایین کمر
6- ادرار با بوی بسیار نامطبوع
راه های پیشگیری از عفونت
* بیماری ای است که نسبتا قابل پیشگیری است. برای این که خطر ابتلا به عفونتهای ادراری را تا حد زیادی کاهش دهید میتوانید این اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید:
* مایعات (بهخصوص آب) زیادی بنوشید. نوشیدن آب به رقیق شدن ادرار کمک میکند و این اطمینان را ایجاد میکند که تعداد دفعات دفع ادرار بیشتری خواهید داشت. این موضوع باعث میشود که باکتریها قبل از این که سبب بروز عفونت شوند از دستگاه ادراری خارج شوند. توصیه میشود روزانه ۶ الی ۸ لیوان آب بنوشید.
* پس از استفاده از توالت، از قسمت جلو به عقب پاک کنید. انجام این کار پس از ادرار و دفع مدفوع، به جلوگیری از منتقل شدن باکتریهای ناحیه مقعد به واژن و پیشابراه کمک میکند.
* بلافاصله پس از برقراری رابطه جنسی مثانهتان را خالی کنید. بهعلاوه یک لیوان آب بنوشید، زیرا این کار به پاکسازی باکتریها کمک میکند.
* زنان باید در طول دوره قاعدگی اقدامات بهداشتی را رعایت کنند تا از بروز عفونت جلوگیری کنند. تعویض مکرر پد و تامپون در این دوره، به پیشگیری از عفونت کمک زیادی میکند.
* از مصرف محصولات زنانه که تحریککننده و سوزشآور هستند خودداری کنید. اگر از اسپریهای خوشبوکننده یا سایر محصولات زنانه (همچون دوشهای واژینال و پودر) روی ناحیه تناسلی استفاده کنید، ممکن است پیشابراه تحریک شود.
* سعی نکنید ادرار را به مدت طولانی نگه دارید. هر زمانی که احساس کردید به دفع ادرار نیاز دارید، مثانهتان را خالی کنید. بههیچعنوان عجله نکنید و مطمئن شوید که مثانهتان را کاملا تخلیه کردهاید.
* بهجای حمامهای طولانی، دوشهای کوتاه را انتخاب کنید.
* قبل از رابطه جنسی، ناحیه تناسلیتان را بهخوبی تمیز کنید.
* با پوشیدن لباس زیر نخی و لباسهای گشاد، ناحیه تناسلیتان را خشک نگه دارید. بههیچعنوان شلوار جین تنگ و لباس زیر نایلونی نپوشید. این لباسها میتوانند رطوبت را به دام بیندازند و محیط مناسبی را برای رشد باکتریها فراهم کنند.
اگر شما چندین علامت از موارد فوق را تجربه میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.