دلایل تلخی دهان چیست؟
تلخی دهان میتواند به دلیل عوامل مختلفی رخ دهد. برخی از این عوامل عبارتند از:
1. مصرف غذاهای تلخ:
مصرف غذاهایی که طعم تلخی دارند میتواند باعث تلخی دهان شود. این غذاها ممکن است شامل قهوه، شکلات تلخ، تنباکو، ترشی و غذاهای حاوی مواد تلخ دیگر باشند.
2. عوامل دارویی:
برخی از داروها میتوانند باعث تلخی دهان شوند. به عنوان مثال، برخی از آنتیبیوتیکها، ضدافسردگیها، ضدتشنجها و ضدآریتمیها ممکن است تلخی دهان را ایجاد کنند.
3. بیماریهای دهان و لثه:
برخی از بیماریهای دهان و لثه مانند التهاب لثه، عفونتهای دهان و ترشحات زیاد معده میتوانند باعث تلخی دهان شوند.
4. عوامل زیست محیطی:
استفاده از مواد شوینده قوی، آب آشامیدنی ناسالم و مواد شیمیایی ممکن است باعث تلخی دهان شود.
5. بیماریهای داخلی:
برخی از بیماریهای داخلی مانند بیماریهای کبدی، روده و کلیه ممکن است باعث تلخی دهان شوند.
6. بهداشت ضعیف دهان:
نمیدانید تلخی دهان به همراه بوی بد دهان نشانه چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که بهداشت ضعیف دهان، علت تلخی دهان در صبح است. تجمع بزاق و باکتری روی زبان، دندانها و لثهها میتواند منجر به بوی بد دهان و تغییر در درک چشایی شود.
7. دهان خشک:
کمبود آب و خشکشدن دهان، یکی از چند علت تلخی دهان است. به دلیل دهیدراتهشدن محیط دهان ممکن است احساس کنید دهانتان تلخ شده است و طعم ناخوشایندی دارد.
علت تلخی دهان :
تلخی دهان و صفرا
افرادی که طبع صفراوی آنها غالب است، در کنار علائم دیگر، احتمالا تلخشدن دهان را هم تجربه میکنند؛ بنابراین تلخی دهان در صبح ممکن است نشانه کبد چرب یا اختلالات کبد باشد.
تلخی دهان و دیابت
جالب است بدانید هم افراد دارای قند خون بالا و هم افرادی با قند خون پایین، تلخی دهان را تجربه میکنند! اگر تلخی دهان با نشانههای دیگر دیابت همراه شد، میتوان به بیماری دیابت پی برد.
تلخی دهان و درد معده
همانطور که گفتیم، بین رفلاکس معده و احساس طعم تلخی در دهان، ارتباطی مستقیم وجود دارد. بالاآمدن اسید معده ممکن است با درد و سوزش معده همراه باشد.
تلخی دهان و سرطان
بهطور کلی بین تلخشدن دهان و سرطان ارتباط وجود دارد؛ زیرا افرادی که کمتر میوه و سبزیجات مصرف میکنند، بیشتر از دیگران دهانشان تلخ میشود و از طرفی احتمال ابتلا به سرطان در این افراد بیشتر است.
سایر علت تلخی دهان
گاهی این مشکل میتواند ناشی از یک بیماری یا اختلال خاص باشد، همچون:
-آلرژی
-گلوسیت (التهاب زبان)
-پولیپ بینی (توده کیسه مانند و ملتهب بافت)
-عفونت غدد بزاقی
-سندرم شوگرن (اختلال خودایمنی که باعث خشکی دهان و چشم میشود)
-کمبود ویتامین B۱۲ یا زینک
-دیابت.
اگر تلخی دهان مداوم و مزاحمت آور است، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا علت دقیق را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کند.